Blogs EDC
Een EDC koppelen aan andere systemen
3 must have koppelingen met je EDC-systeem In theorie kun je ongeveer alles koppelen met je EDC: van boekhoudpakket tot je analysetool en zelfs een labelprinter. Maar moet je dat…

Blogs EDC
3 must have koppelingen met je EDC-systeem In theorie kun je ongeveer alles koppelen met je EDC: van boekhoudpakket tot je analysetool en zelfs een labelprinter. Maar moet je dat…
Leestijd:5
Geplaatst:14 januari 2025
In theorie kun je ongeveer alles koppelen met je EDC: van boekhoudpakket tot je analysetool en zelfs een labelprinter. Maar moet je dat wíllen? Elke koppeling (API) moet gemaakt en ingeregeld worden. Dit kost tijd, geld en een groepje techneuten die precies weten waarmee ze bezig zijn. Koppel je de juiste systemen aan elkaar? Dan levert het een heleboel voordelen op, zoals tijdwinst, minder fouten, meer gebruiksgemak, diepere inzichten en sneller starten met de analyses. Bij onze top 3 koppelingen slaat deze balans gunstig uit: het is de investering van een koppeling meer dan waard.
Het doorzetten van data uit het EDC naar een analysetool zoals Zoho, R Shiny en Power BI maakt snellere data-analyse mogelijk en voorkomt dat je alle data als één bulk (achteraf) moet analyseren. Met een koppeling tussen je EDC-systeem en analysetool kun je nagenoeg real-time data doorsturen. Hierdoor kun je direct beginnen met analyseren.
Zeker bij labwaardes is dit interessant: je ziet bijvoorbeeld dat 80% van de mensen een labwaarde boven een bepaalde grens heeft. Is dit iets wat je had verwacht, of totaal niet? En het wordt helemaal leuk als je een AI laat meedraaien. Dan kun je zelfs de verwachte uitkomst van het onderzoek voorspellen op basis van de tot dan toe binnengehaalde data. Een integratie tussen je EDC en analysesoftware levert dus sneller inzicht op in de resultaten van je klinisch onderzoek.
Hoe handig zou het zijn als de data uit fitnesstrackers, medische apparaten en andere wearable devices automatisch worden geüpload in je EDC-systeem? Zodat je niet pas de data kunt inzien ná afloop van het onderzoek, maar al gedurende de studie. Precies, dat zou ideaal zijn!
Wearables van o.a. FitBit, Garmin, Omron en Polar worden steeds vaker ingezet tijdens klinisch onderzoek. Vanuit je EDC kun je – dankzij een koppeling – automatisch de patiëntendata uit het device ophalen en al je analyse starten. Zo kun je vroegtijdig zien wat de patiënten hebben gedaan en of er afwijkingen te zien zijn. Dit kan leiden tot vroegtijdige interventies.
RWE vormt steeds vaker de basis van een klinisch onderzoek. Maar ja, niemand wil al die bestaande data handmatig overzetten van het ene systeem naar het andere. Het is foutgevoelig en een enorm tijdrovende klus. Dat is zonde, omdat het zoveel sneller, makkelijker en nauwkeuriger kan. Door de originele databron te koppelen aan je EDC, kun je alle data uploaden in het juiste formaat en kenmerken komen in je EDC te staan zonder dat je ze allemaal opnieuw moet uitvragen. Alleen daarom al is het koppelen van de RWE-databron en je EDC-systeem een regelrechte aanrader.
Met een API kun je een EDC-systeem koppelen met andere veelgebruikte software. Hierdoor kun je patiëntgegevens, onderzoeksresultaten en andere relevante informatie naadloos uitwisselen tussen de systemen. Helaas is het implementeren best uitdagend omdat we te maken hebben met data voor klinisch onderzoek. Gelukkig is voor elke technische hobbel op de weg een goede oplossing.
Met behulp van middleware (een filter in de API), is het mogelijk om data te vertalen van het ene dataformat en/of structuur naar het andere. Hierdoor overbrug je de verschillen tussen je EDC en de andere software, waardoor ze tóch automatisch gegevens kunnen uitwisselen.
Oplossingen:
Data formaat conversie
Omzetten van bijvoorbeeld XML naar JSON, of van CSV naar een database-formaat.
Dataveld mapping
Koppelen van verschillende datavelden tussen systemen, zodat
gegevens correct worden overgedragen en geïnterpreteerd tussen verschillende systemen. Bijvoorbeeld het veld “PatientID” in een EDC-systeem koppelen aan “ParticipantID” in een CTMS.
Normalisatie
Gegevens worden in een standaardformaat omgezet, zodat ze consistent zijn en gemakkelijk kunnen worden uitgewisseld en geanalyseerd. Denk bijvoorbeeld aan de notatie van een geboortedatum: DD-MM-YYYY in het ene systeem en YYYY-MM-DD in een ander. Normalisatie zorgt ervoor dat deze data worden omgezet naar een uniform formaat, bijvoorbeeld YYYY-MM-DD, voordat ze worden toegevoegd in je EDC.
De API zorgt ervoor dat gegevens consistent blijven tussen verschillende systemen door middel van synchronisatie. Dit betekent dat wanneer er wijzigingen worden aangebracht in één systeem, deze automatisch worden doorgevoerd in de andere systemen. In welk systeem je ook aan het werk bent, je ziet dus altijd up to date gegevens.
Oplossingen:
Met de authenticatietechnologie Single Sign-On (SSO) kan iemand inloggen met
één enkele set inloggegevens om toegang te krijgen tot meerdere systemen zoals je analysetool en het EDC, LIMS en eTMF. Deze aanpak is niet alleen gebruiksvriendelijker, maar het werkt ook sneller en efficiënter omdat teamleden niet continu hoeven te switchen tussen verschillende systemen.
Oplossing:
Met een API kun je veilig een EDC koppelen aan andere software die je gebruikt tijdens een klinisch onderzoek. Maar stel jezelf altijd de vraag: welke voordelen levert het ons op? Bijvoorbeeld tijdwinst, het verminderen van fouten, het verhogen van gebruiksgemak, verbetering van de efficiëntie, het elimineren van handmatig data copy-pasten en verkorten van de doorlooptijd van onderzoeken. Pas als je daar antwoord op hebt, weet je of de investering zich terugverdient.
Voor de 3 integraties die wij noemden in het blog, pakken de kosten en baten extreem positief uit. Dat hebben we keer op keer gezien bij onze opdrachtgevers. Dus wil je data doorzetten naar je analysetool of data uit RWE en wearables uploaden in je EDC? Dan zeggen wij meteen: DOEN!