Blogs

Voordelen van EDC-systemen bij klinisch onderzoek van CRO’s

EDC-systemen hebben de potentie om de medische onderzoeksindustrie te transformeren. Daarom duiken we in deze blog in de voordelen van het gebruiken van een EDC-systeem tijdens klinisch onderzoek en hoe…

Voordelen van EDC-systemen bij klinisch onderzoek van CRO’s

Leestijd:5 min

Geplaatst:2 juli 2024

EDC-systemen hebben de potentie om de medische onderzoeksindustrie te transformeren. Daarom duiken we in deze blog in de voordelen van het gebruiken van een EDC-systeem tijdens klinisch onderzoek en hoe het voor Contract Research Organizations (CRO’s) zelfs een concurrentievoordeel oplevert.

Voordeel 1: waarborging van de gegevensintegriteit 

Digitale EDC-systemen zijn o.a. ontworpen om menselijke fouten te minimaliseren. Hierdoor stijgt de betrouwbaarheid van de verzamelde gegevens, wat essentieel is voor het nemen van weloverwogen beslissingen in klinische studies. Laten we de voordelen op dit gebied eens doornemen.

1. Controle op het invoeren van gegevens

EDC-systemen controleren automatisch of de ingevoerde gegevens kloppen met vooraf ingestelde regels, zodat fouten zo veel mogelijk worden voorkomen. Een voorbeeld van zo’n regel kan zijn dat een bepaald veld alleen numerieke waarden mag bevatten, of dat een datum in een specifiek formaat moet worden ingevoerd (bijvoorbeeld dd-mm-jjjj). Deze regels helpen bij het waarborgen van de juistheid en consistentie van de ingevoerde data.

2. Gestandaardiseerde gegevensverzameling

Door gebruik te maken van standaardformulieren en protocollen, zorgen EDC-systemen ervoor dat iedereen de gegevens op dezelfde manier verzamelt en invoert. Het gestandaardiseerde proces verbetert de kwaliteit van de data en maakt de analyse makkelijker en betrouwbaarder, 

3. Volledige controle en traceerbaarheid

Alle invoer, wijzigingen en verwijderingen worden gelogd in het EDC-systeem, wat transparantie bevordert en naleving van regels aantoont. Het logboek biedt onderzoekers en auditors een helder overzicht van alle acties, waardoor controle en toezicht efficiënter verlopen en de gegevensintegriteit gewaarborgd blijft.

4. Veilige opslag van gegevens

EDC-systemen zorgen voor veilige, centrale opslag van gegevens, waardoor altijd actuele data beschikbaar is en beschermd wordt tegen ongeautoriseerde toegang. Ook faciliteert opslag in de cloud een efficiënte gegevensuitwisseling tussen belanghebbenden. Het maakt samenwerken makkelijker, omdat je niet steeds gegevens en documenten heen en weer hoeft te mailen.

Voordeel 2: verbeterde onderzoeksefficiëntie

Electronic Data Capture systemen spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de efficiëntie in klinisch onderzoek. Ze dragen bij aan een snellere en effectievere uitvoering van onderzoeken van A tot Z. Dit zorgt niet alleen voor meer werkgemak, maar ook voor een kortere doorlooptijd en dus een kostenbesparing.

1. Geautomatiseerde en snellere workflows

EDC-systemen automatiseren verschillende onderzoeksprocessen, van gegevensinvoer tot monitoring en rapportage. Dit vermindert handmatig werk, minimaliseert fouten en zorgt ervoor dat taken efficiënt en op tijd worden uitgevoerd. Daarnaast maken automatische rapportagefuncties het eenvoudiger om rapporten en documenten te maken voor regelgevende instanties.

 2. Verbeterde monitoring en inzicht in de voortgang

Met ingebouwde monitoringtools bieden EDC-systemen real-time inzicht in de status van het onderzoek. Dit stelt onderzoekers in staat om snel problemen te identificeren en op te lossen, zodat het onderzoek op schema blijft.

3. Soepele samenwerking

EDC-systemen maken het mogelijk om gegevens in real-time te delen tussen onderzoekers, klinisch personeel en andere betrokkenen. Dit zorgt ervoor dat iedereen altijd over de meest actuele informatie beschikt, wat de besluitvorming en de voortgang van het onderzoek verbetert.

Strategische voordelen voor Contract Research Organizations

Voor CRO’s is investeren in een goed EDC-systeem een verstandige stap voorwaarts. Het gebruik van Electronic Data Capture verbetert niet alleen de kwaliteit en snelheid van klinisch onderzoek, maar je blijft ook bij in een innovatieve en zeer competitieve markt.

 • Kostenbesparing
  Door efficiënter te werken en minder fouten te maken, kunnen EDC-systemen aanzienlijke kostenbesparingen opleveren tijdens een klinisch onderzoek. Het projectmanagement is strakker, de productiviteit hoger, de doorlooptijd sneller en de operationele kosten dalen.

 • Regelgeving naleven
  EDC-systemen zijn ontworpen om aan de strenge wet- en regelgeving te voldoen. Door in een EDC-systeem te werken kun je -zonder dat het je veel tijd kost- audits doorstaan.

 • Concurrentievoordeel
  Door efficiëntere gegevensverzameling, snellere analyses en nauwkeurige rapportages kun je als CRO klinisch onderzoek aanbieden met een verbeterde snelheid en kwaliteit. Het stelt je in staat om beter te voldoen aan de eisen van klanten en onderscheidend te zijn ten opzichte van concurrenten. Dit resulteert in een versterkte positie en groeimogelijkheden op lange termijn.

Overweeg je een EDC-systeem te gaan gebruiken? 

Er zijn een aantal goede systemen op de markt en de onze is er een van. Om je een beter inzicht te geven in ons systeem kun je o.a. een demo aanvragen en reviews van onze klanten doornemen.


Gebruikers vertellen hun ervaring met het EDC-systeem van ResearchManager

 • “Designing and data entry is faster than other EDC’s”
 • “This platform is very user-friendly, with real-time data capturing and meets all the Good Clinical Practice and confidentiality criteria required in our practice.”
 • “I used it for my research where participants filled out a very long questionnaire. It was easily converted to SPSS in just a few seconds. It’s a real time-saver!”

» Lees meer reviews

Thierry Wetting

Thierry Wetting

International Sales Manager

Vond je deze blog interessant?

De mogelijkheden van ResearchManager Clinical Research Suite zijn grenzeloos. Benieuwd? Neem contact op met onze collega's voor meer informatie.